Παθήσεις & Τραυματισμοί Μυοσκελετικού Συστήματος

Ο ΠΟΝΟΣ είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό. Είτε ως υποκειμενική αίσθηση που δύσκολα αντικειμενικοποιείται & μετριέται, είτε ως  το συναίσθημα  του «ΥΠΟΦΕΡΕΙΝ» συνθέτει  τις   δυο όψεις του Ιανού : τον  άνθρωπο  που πάσχει.

Ο μυοσκελετικός πόνος  μπορεί να οφείλεται σε βλάβη των τενόντων, να σχετίζεται με την εργασία, να αφορά  το σύνολο του οργανισμού ή  να εμπλέκεται σε μια διαδικασία φόβου για την κίνηση.

Η  αιτιοπαθογενετική προσέγγιση κρύβει διαγνωστικές παγίδες & αφορά τους τένοντες, τα συνδεσμικά στοιχεία αρθρώσεων (σύνδεσμοι, αρθρικός υμένας, αρθρικός θύλακος), αρθρικός χόνδρος, οστό,  περιφερικό  νεύρο,  μύες  είτε αφορά πολύπλοκο επώδυνο σύνδρομο άλγους.

Οι κλινικές συνέπειες της φλεγμονής σε Μυοσκελετικά  προβλήματα (πόνος, παραμόρφωση άρθρωσης, μυϊκή αδυναμία (εξ αιτίας αχρησίας), ρίκνωση μαλακών μορίων, αστάθεια άρθρωσης)  οδηγούν σε Λειτουργικούς  περιορισμούς αλλά & κοινωνικό αποκλεισμό.

Η  αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου ακολουθεί κατευθυντήριες  οδηγίες ανάλογα με την αιτιολογία π.χ. εκφυλιστική, την εντόπισή του π.χ. αυχεναλγία ή οσφυαλγία αλλά & την ηλικία του ασθενή βλ. κινητικά προβλήματα ηλικιωμένων

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στα προβλήματα του Μυοσκελετικού αποτελούν: η Σαρκοπενία, η Οστεοπόρωση, η ευπάθεια για Πτώση σε ηλικιωμένους ασθενείς


ΠαρουσιάσειςΗ ιατρική είναι επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο δικτυακό τόπο www.kstathi.gr έχουν αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση & την εκπαίδευση, δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλήρεις, ούτε να χρησιμοποιούνται ως βάση διάγνωσης & αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος χωρίς υπεύθυνη ιατρική συμβουλή.


Ιατρός Αποκατάστασης, μέλος της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών
Life Fellowship of European Board of Physical Medicine & Rehabilitation
ex U.E.M.S.–Section P.R.M.-European BOARD Expert & Examination Secretary


Copyright by kstathi.gr 2019. All rights reserved.

Powered by Web Arts

Copyright by kstathi.gr 2019. All rights reserved.

Powered by Web Arts