Παθήσεις & Τραυματισμοί Νευρικού Συστήματος

Η  νευρολογική βλάβη έχει πολλαπλές συνέπειες στη λειτουργικότητα του ατόμου, ποικίλες επιπτώσεις στην αυτονομία του στην καθημερινή ζωή  αλλά & περιορισμούς στην συμμετοχή του στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι η πολύπλοκη οργάνωση των νοητικών λειτουργιών που του επιτρέπει μοναδική δημιουργικότητα αλλά & τη δυνατότητα να μελετά τον εαυτό του.

Η βλάβη του νευρικού συστήματος, ανάλογα το αίτιο,  μπορεί να είναι : αγγειακή (αιμορραγία, ισχαιμία), φλεγμονώδης  (άσηπτη φλεγμονή ή λοίμωξη από μικρόβιο ή ιό), εκφυλιστική (φθορά, καταστροφή στοιχείων του νευρικού ιστού) ή εξεργασία (καλοήθης ή νεοπλασία).

Η βλάβη του νευρικού συστήματος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στην κλινική της έκφραση & αυτό οφείλεται στην εντόπισή της: κεντρική (εγκέφαλος & νωτιαίος μυελός), περιφερική (ρίζες  & περιφερικά νεύρα). Ιδιαίτερη κατηγορία είναι το Αυτόνομο Νευρικό σύστημα,  οι λειτουργίες του οποίου  δεν επηρεάζονται από εκούσιο έλεγχο.

Το νευρικό σύστημα διαθέτει μια μοναδική ικανότητα απάντησης στη βλάβη, τη ΝΕΥΡΟΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, που του επιτρέπει να αναδιοργανώνεται προκειμένου να ανταποκριθεί στις λειτουργικές απαιτήσεις.

Η νευρολογική αποκατάσταση επιβάλλει την ΟΛΙΣΤΙΚΗ & πολυπαραγοντική παρέμβαση για  όποιον ασθενή & αν αντιμετωπίζει.


Η ιατρική είναι επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο δικτυακό τόπο www.kstathi.gr έχουν αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση & την εκπαίδευση, δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλήρεις, ούτε να χρησιμοποιούνται ως βάση διάγνωσης & αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος χωρίς υπεύθυνη ιατρική συμβουλή.


Ιατρός Αποκατάστασης, μέλος της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών
Life Fellowship of European Board of Physical Medicine & Rehabilitation
ex U.E.M.S.–Section P.R.M.-European BOARD Expert & Examination Secretary


Copyright by kstathi.gr 2019. All rights reserved.

Powered by Web Arts

Copyright by kstathi.gr 2019. All rights reserved.

Powered by Web Arts