Ιατρική Αποκατάσταση
Φυσικοθεραπεία - Εργοθεραπεία
Κινητική & Λειτουργική Επανεκπαίδευση
Ιατρός Αποκατάστασης
 
   
Το θέμα Του Μήνα
ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ - ΠΤΩΣΕΙΣ σε Γηριατρικό ασθενή

Αθηνά ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ MD,  .F .E.BP.M.& R.,  Consultant Care of the Elderly Medicine Leighton Hospital, Mid Cheshire Hospitals NHS Trust                                           

Κυριακή ΣΤΑΘΗ MD,  PhD  S.F .E.BP.M.& R.

Το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνει, αλλά το ανθρώπινο σώμα υφίσταται αξιόλογες μεταβολές κατά τη διάρκεια της διαδικασία της γήρανσης. Μία σημαντική αλλαγή είναι η απώλεια των σκελετικών μυών, τη σαρκοπενία.Σήμερα περίπου 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από σαρκοπενία & ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 64%  στα 32,4 εκατομμύρια έως το 2045.

Η σαρκοπενία αφορά την απώλεια της μυϊκής μάζας, την έκπτωση της μυικής ισχύος & τελικά τον περιορισμό της λειτουργικότητας του ατόμου.  Η επίπτωσή της  αυξάνεται  σταδιακά με το πέρασμα  των χρόνων  & επηρεάζει την ισορροπία, τη βάδιση  &  τη συνολική  επίδοση του ατόμου τόσο στις καθημερινές του δραστηριότητες, όσο και στην κοινωνική του συμμετοχή.

Οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση της σαρκοπενίας, η σωστή διατροφική αντιμετώπιση & η άσκηση είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη των συνεπειών του συνδρόμου αυτού.

Κατεβάστε την παρουσίαση εδώΗ ιατρική είναι επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο δικτυακό τόπο www.kstathi.gr έχουν αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση & την εκπαίδευση, δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλήρεις, ούτε να χρησιμοποιούνται ως βάση διάγνωσης & αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος χωρίς υπεύθυνη ιατρική συμβουλή.

Ιατρός Αποκατάστασης, μέλος της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Life Fellowship of European Board of Physical Medicine & Rehabilitation
U.E.M.S.–Section P.R.M.-European BOARD Expert & Examination Secretary
powered by Web Arts